Fytosteroler
Andre navne: Fytosteroler, plantesteroler
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Phytosteroler, også kendt som plantesteroler eller phytosteroler, er naturlige stoffer, der findes i planter, og som har en struktur, der ligner menneskets kolesterol. Planter syntetiserer denne struktur for at understøtte deres vækst og vitalitet, da steroler er de grundlæggende byggesten i cellemembraner. Men når det gælder menneskekroppen, virker phytosteroler anderledes end kolesterol. I begyndelsen af det 21. århundrede opdagede forskere, at deres tilstedeværelse i kroppen kan sænke LDL-kolesterolniveauet, hvilket resulterede i en voksende interesse for disse stoffer og deres anvendelse.
Phytosteroler er blevet en bestanddel af en række kosttilskud og fødevarer som margariner, plantebaserede drikke, yoghurt og kornprodukter, der har til formål at støtte hjerte-kar-sundheden. Deres høje indhold er naturligt i f.eks. soja, nødder og frø, men for at give en tilstrækkelig dosis til at sænke kolesteroltallet, ville det være nødvendigt med et højt dagligt indtag, hvilket normalt ikke er muligt. Derfor er deres tilsætning til udvalgte fødevarer velegnet til folk med forhøjet kolesteroltal. I Tjekkiet fås fødevarer tilsat phytosteroler hovedsageligt på apoteker og i specialforretninger som f.eks. økologiske butikker. De bruges også i kosmetikindustrien, hvor man udnytter deres fugtgivende og regenererende egenskaber.