facebook
Ordrer afgivet før kl. 12.00 afsendes straks | Gratis forsendelse over 80 EUR

Spaering og skalpering af mandler trin for trin

Mandler er en af de mest næringsrige og alsidige nødder, du kan inkludere i din kost. De indeholder en række vitaminer, mineraler, sunde fedtstoffer og antioxidanter, som er gavnlige for vores helbred. De er ikke kun en fantastisk snack, men bruges også i høj grad i køkkenet til tilberedning af forskellige retter. Et af de skridt, der ofte er nødvendige før indtagelse, er blanchering og skaldning af mandler. I denne artikel vil vi se nærmere på, hvordan man blancherer mandler og hvordan man skaller dem.

Hvorfor blanchere mandler?

Blanchering af mandler er en proces, der har flere fordele. Den første og vigtigste fordel er, at du på denne måde nemt kan fjerne skallen, som kan være svær at fordøje for nogle mennesker og kan indeholde tanniner, der forstyrrer optagelsen af næringsstoffer. En anden fordel er, at skaldede mandler har en blødere smag og struktur, hvilket er ideelt til forberedelse af forskellige opskrifter, især bagværk eller desserter.

Skallen på mandlerne, som let kan fjernes efter blanchering, indeholder stoffer, der kan forårsage fordøjelsesproblemer for nogle mennesker. Tanninerne, der findes i den, kan hæmme optagelsen af visse mineraler som jern og zink. Derudover forbedrer fjernelse af skallen smagen og teksturen af mandlerne, hvilket er helt afgørende for forskellige kulinariske aktiviteter. Skaldede mandler har en blødere og sødere smag.

Sådan blancherer du mandler trin for trin

At blanchere mandler korrekt, så de er klar til at blive skaldet, er ikke svært og kræver kun et par trin. Først er det vigtigt at skylde mandlerne godt under rindende vand for at fjerne al snavs og støv. Før selve blancheringen skal du sikre dig, at mandlerne er rene, så vandet ikke forurenes under blancheringen.

Bring en tilstrækkelig mængde vand i en gryde i kog. Mængden af vand afhænger af, hvor mange mandler du ønsker at blanchere, men generelt bør mandlerne være helt nedsænket. Når vandet begynder at koge, tilsæt mandlerne og lad dem blanchere i 1 til 2 minutter. Sørg for, at mandlerne ikke er i det kogende vand for længe, ellers kan de miste deres næringsværdi og begynde at blive bløde. Den optimale tid for blanchering er meget vigtig; en for kort tid kan gøre, at skallen forbliver hård og svær at fjerne, mens en for lang tid kan gøre mandlerne for bløde, hvilket kan påvirke deres tekstur negativt.

Når den fastsatte tid er gået, skal du straks tage mandlerne op og overføre dem til en skål med iskoldt vand. Dette trin stopper kogningen og hjælper samtidig med at løsne skallen, hvilket gør det lettere at fjerne den. Hurtig afkøling er nøglen til at bevare mandlernes fasthed og samtidig løsne skallen.

Sådan skaller du mandler

Nu hvor mandlerne er blancherede, er det tid til at se på, hvordan man skaller dem. Blanchering gør det lettere at skalde, da den løsner skallen, som bliver blødere og lettere at adskille fra mandlens kerne. Tør de afkølede mandler af med et papirhåndklæde eller et rent viskestykke. Det er vigtigt, at mandlerne er tørre, så de ikke glider, når du skal skalle dem.

Hold mandlerne mellem tommelfinger og pegefinger med den ene hånd, og tryk derefter forsigtigt. Skallen skulle nemt glide af. Hvis skallen stadig sidder fast, kan det hjælpe at gnide dem forsigtigt mellem fingrene. Denne proces kan i starten være lidt langsom, men med lidt øvelse bliver du ekspert. I nogle tilfælde kan det være nyttigt at bruge en lille kniv til forsigtigt at flå skallen, hvis den ikke løsner sig let.

Efter at have skallet mandlerne, skal du omhyggeligt tjekke, om der er nogen rester af skaller. Du kan straks bruge de skaldede mandler i opskrifter eller opbevare dem i en tætsluttende beholder i køleskabet, hvor de holder i flere uger. Opbevaring af skaldede mandler i køleskabet er vigtig, fordi det forlænger deres friskhed og forhindrer oxidation af de fedtstoffer, de indeholder.

Prøv vores naturlige produkter

Fordele og anvendelse af skaldede mandler

Skaldede mandler har flere fordele i forhold til uskalede. De er ikke kun blødere og mere velsmagende, men også lettere at fordøje. Desuden passer de bedre til mange forskellige opskrifter, hvor en blød tekstur er nødvendig. Skaldede mandler ser også mere æstetisk tiltalende ud, hvilket kan være vigtigt ved tilberedning af desserter eller festlige retter. Hvis du dog ikke har tid til at skalle dem, kan du selvfølgelig også nemt købe kvalitets skaldede mandler.

Skaldede mandler er også ideelle til at lave mandelsmør, da de nemt kan blendes til en glat konsistens uden grove skaller. Når man fremstiller mandelmælk, er fraværet af skallen også en fordel, da mælken dermed bliver blødere og mere velsmagende. Mandelmel lavet af skaldede mandler er et fremragende alternativ til almindeligt mel til glutenfri bagning, da det har en fin struktur og neutral smag.

Tips og tricks til nem blanchering og skalning af mandler

At bruge den rigtige mængde vand ved blanchering af mandler er vigtigt for, at mandlerne er helt nedsænket. Mangel på vand kan føre til ujævn blanchering og komplikationer ved skalning. At overholde blancheringstiden nøjagtigt er afgørende, da for lang blanchering kan føre til tab af næringsstoffer og blødgøring af mandlerne, mens for kort blanchering kan gøre skalning vanskelig. Vi anbefaler at starte med en kortere tid for at bevare næringsstofferne.

Hurtig afkøling af mandlerne i iskoldt vand er et vigtigt skridt, der stopper kogningen og løsner skallen. Uden dette skridt kan mandlerne forblive for bløde og svære at skalle. Hvis du planlægger at skalde en større mængde mandler, anbefales det at blanchere og skalde dem i portioner, så mandlerne ikke bliver bløde og mister deres kvalitet, mens de venter.

Et andet nyttigt tip er at bruge kvalitets- og friske mandler. Ældre mandler kan være tørre og svære at blanchere og skalde. Desuden kan mandler fra økologisk landbrug have en bedre smag og mindre kemikalier på overfladen, hvilket forbedrer den samlede oplevelse ved indtagelse.

Blanchering og skalning af mandler er en enkel proces, der kræver kun et par grundlæggende trin og lidt tålmodighed. Resultatet er dog det værd – skaldede mandler er ikke kun velsmagende og sunde, men også en alsidig ingrediens, som du kan bruge i mange opskrifter.

Sdílet:
Kategori
Top