Xanthangummi
Andre navne: Xanthan tyggegummi, xanthan tyggegummi
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Xanthan Gum eller Xanthan Gum bruges meget ofte i industriel produktion som fortykningsmiddel, emulgator eller stabilisator. Det udvindes ved fermentering af sukker, især saccharose, glucose eller lactose, af bakterien Xanthomonas campestris. Denne bakterie er almindelig i naturen, hvor den findes på grøntsagers blade eller i landbrugsjord. Xanthangummi er meget opløseligt i vand og kan gøre det tykkere selv i små mængder. I fødevareindustrien omtales det som E415.
Xanthangummi er en integreret del af mange af de produkter, vi møder hver dag. Det bruges i vid udstrækning i fødevareindustrien, hvor det tilsættes bagværk, salatdressinger, is, saucer, marmelade, drikkevarer og konfekture. Det bruges også i kosmetikindustrien til produktion af shampoo, sæbe, cremer og tandpasta. På grund af sine specifikke egenskaber bruges xanthangummi også i medicin som en ingrediens i tabletter, plastre eller geler. I nonfood-industrien bruges stoffet f.eks. i trykfarver, klæbemidler eller rengøringsmidler. På trods af den brede vifte af anvendelser er xanthangummi ikke farligt for mennesker. Tværtimod kan det på grund af sin evne til at binde vand bidrage til mæthedsfornemmelsen og dermed hjælpe i kampen mod overvægt.