Vindrue (Vitis vinifera)
Andre navne: Europæisk vin, ædel vin
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Vinstokken, videnskabeligt kendt som Vitis vinifera, også kendt som den europæiske vinstok eller den ædle vinstok, er en plante, der har ydet et væsentligt bidrag til menneskehedens kulturhistorie. Dens betydning ligger primært i produktionen af druer, som der fremstilles en række forskellige produkter af, hvoraf den mest berømte uden tvivl er vin. Selvom druedyrkning lægger størst vægt på kvaliteten af de druer, der er beregnet til vinproduktion, bruges de også i kosmetik- og medicinalindustrien.
Det vigtigste produkt fra vinstokken er naturligvis druen, hvorfra mosten presses, og som efter gæringsprocessen bliver til vin. Andre dele af vinstokken bruges også i vinproduktionen, nemlig vindruerne, som efter at være blevet høstet og tørret bliver til druekviste, der bruges til at modne vinen, når den lagres på fade. Ud over vin bruges druerne også til at lave druesaft, druegelé, marmelade og så videre. Derudover bruges vinbladene i køkkenet til at tilberede forskellige retter, oftest som indpakning til ris eller kødfyldte varianter.
I kosmetikindustrien bruges vinrankens frø og deres olie hovedsageligt på grund af deres regenererende og antioxidante egenskaber. Vinskrubber er også meget populære, da de er rige på vitaminer og mineraler og effektivt renser huden, samtidig med at de beroliger den. Frøene bruges også medicinsk, især deres ekstrakt, som har en positiv effekt på blodkar og kredsløb. En række produkter fra vinstokken bruges i vinterapi, herunder selve vinen.