Triolein
Andre navne: Glyceroltrioleat, 1,2,3-propanetriyltrioleat, propan-1,2,3-triyltri[( 9Z )-octadec-9-enoat].
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Triolein er et glycerid, der betragtes som en af hovedkomponenterne i olien. Kemisk set består det af tre oliesyremolekyler bundet til et glycerolmolekyle. Triolein fungerer som en biomarkør for tilstedeværelsen af fedt i fødevarer og i den menneskelige krop. Det er også en bestanddel af forskellige former for fedt, herunder animalsk fedt og nogle typer vegetabilsk olie. Dets andre navne omfatter glyceroltrioleat, 1,2,3-propanetriyltrioleat og propan-1,2,3-triyltri[(9Z)-octadec-9-enoat].
Triolein bruges i mange industri- og fødevareprodukter. I fødevareindustrien bruges det til at fremstille margarine og andre former for kunstige fedtstoffer. Da det er en af hovedbestanddelene i olivenolie, bruges det i vid udstrækning til produktion af sæbe og kosmetik. I industrien bruges triolein som smøremiddel og også som brændstof i nogle typer dieselmotorer. Det er også en komponent i produktionen af biobrændstoffer og i fremstillingen af visse typer plast og polymerer.