Trehalose
Andre navne: trehalose, ergotsukker, mycose, alfa-D-glukopyranosid
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Trehalose eller trehalose er et disaccharid, der er sammensat af to glukosemolekyler. Stoffet er også kendt under andre navne som Ergot sukker, Mycose eller alpha-D-Glucopyranoside. Trehalose er naturligt til stede i mange organismer, hvor det fungerer som et opbevarings- og stabiliseringsstof. I svampe, jordbakterier og insekter kan trehalose f.eks. udgøre op til 20 % af den samlede tørvægt. Det er også blevet opdaget i nogle planter og gærsvampe.
Ud over sin naturlige forekomst bruges trehalose også i mange industrielle anvendelser. Dets egenskaber gør det til en populær ingrediens i kosmetiske produkter, hvor det fungerer som en fugtgivende og beskyttende ingrediens. I fødevareindustrien bruges trehalose som et naturligt konserveringsmiddel og smagsforstærker, især i bageriprodukter, drikkevarer, frosne fødevarer og slik. Det bruges også i den farmaceutiske industri, hvor det bruges til fremstilling af kapsler og tabletter på grund af dets bindende egenskaber. Trehaloses evne til at stabilisere proteiner og lipider under tørring eller frysning er også unik, hvilket bruges til langtidsopbevaring af biologiske prøver.