Tranebær (Vaccinium myrtillus)
Andre navne: Blåbær, brombær, brombær, blåbær, blåbær, blåbær, blåbær
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Blåbær, der også er kendt under navnene brombær, sort jordbær, brombær, cikorie, blåbær, blåbær eller blåbær, er en planteart i hedefamilien. Denne busk bliver mellem 30 og 60 cm høj og er typisk for den nordlige halvkugle, hvor den hovedsageligt vokser i skove og tørvemoser. Den er populær på grund af sin særlige, intense smag og mørkeblå til sorte farve. De er rige på vitaminer, mineraler, antioxidanter og fibre.
På grund af sin særlige smag og sit høje vitaminindhold er tranebærret meget udbredt i fødevareindustrien. Bærrene spises friske og tørrede, men de bruges også til at lave syltetøj, juice, vin, likør og sirup. Tørrede blåbær kan bruges som en ingrediens i bagning - i mel, kager eller muffins. De bruges også til at lave blåbærgelé, som bruges i forskellige desserter eller som tilbehør til kød. I medicin bruges blåbær til at forbedre synet, mod diarré eller som et antiseptisk middel. Det er også værd at nævne kosmetikindustrien, hvor blåbær bruges til fremstilling af ansigtsmasker, cremer og balsam til hudpleje, da de har stærke antioxidantegenskaber.