Tranebær tranebær (Vaccinium vitis-idaea L.)
Andre navne: Lingonbær
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Tranebær eller Vaccinium vitis-idae L., også kendt under det engelske navn Lingonberry, er en velkendt bærbusk i den tjekkiske natur, som hovedsageligt kan findes i skovrydninger, granskove eller tørvemoser. Denne plante findes hovedsageligt i de koldere regioner på den nordlige halvkugle, såsom de nordiske lande, Rusland og Canada, men også i Tjekkiet. Det er en stedsegrøn, krybende busk, der bliver 10-40 cm høj. Om efteråret producerer den karakteristiske mørkerøde bær på ca. 1 cm, som er populære på grund af deres særlige, let bitre smag.
Tranebær anvendes i fødevareindustrien, hvor de ikke kun bruges til at lave traditionel syltetøj og marmelade, men også sirup, saft, saucer og sidst, men ikke mindst, sjældne alkoholiske produkter som tranebærlikør. Takket være deres høje indhold af C-vitamin og mineraler er tranebær et godt supplement til kosten i vintermånederne. I køkkenet er de et fremragende tilbehør til vildt kød: hjort, vildsvin, kanin, men også fjerkræ som and. De er også værdsat af veganere og vegetarer, for hvem tranebær er en god kilde til jern. Bærrene, især i form af saft, bruges også i folkemedicinen for deres helbredende virkning, for eksempel til behandling af urinvejene. Sidst, men ikke mindst, bruges tranebærret også i kosmetikindustrien - dets ekstrakter kan findes i hudcremer, masker, tonics, men også i læbepomader. Tranebærret er derfor en virkelig alsidig plante, hvis anvendelser spænder fra køkken til medicin.