Timian (Thymus vulgaris)
Andre navne: kamille, kamille, kamille, kamille, citronmelisse, romersk kamille, timian, timian, timian
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Timian, også kendt under navnene matricaria dymiana, valerian, damask eller thyme scented, er et traditionelt og populært krydderi, der bruges i gastronomi over hele verden. Det latinske navn Thymus vulgaris henviser til den brede anvendelse i køkkenet og også inden for medicin. Denne urt kan dyrkes hjemme i en krukke eller i haven som en del af en urtehave. Timian har en behagelig aroma, som er stærkere og mere krydret end de fleste andre aromatiske urter. Dens karakteristiske aroma og smag går ikke tabt, selv når den tilberedes i lang tid, hvilket gør den uvurderlig i tilberedningen af retter, der kræver længere tilberedningstid.
Timian finder anvendelse i utallige produkter. Det bruges hovedsageligt som krydderi i kulinariske sammenhænge. Dens stærke, men behagelige smag og aroma beriger retter som supper, gryderetter, marinader eller pasta. Det passer rigtig godt sammen med tomater, løg og hvidløg. Den bruges også ofte i kombination med andre krydderurter i forskellige krydderiblandinger, f.eks. provencalske krydderurter. I medicin bruges timian for sine antiseptiske egenskaber, for eksempel i hostesaft. Timianolie bruges i mange kosmetiske og farmaceutiske produkter som cremer, salver, shampoo, mundskyllevand, tandpasta og aromaterapiolier.