Surkirsebær (Prunus cerasus)
Andre navne: Tærte kirsebær
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Kirsebærtræet, også kendt som det syrlige kirsebær, er en træart i rosenfamilien. Det er et træ, der kan blive mellem 4 og 10 meter højt. Bladene er elliptiske til ægformede og savtakkede i kanten. Om foråret, før bladene springer ud, blomstrer den med hvide blomster i klaser. Frugten er en lille kugleformet stenfrugt, som kan være enten sød eller sur, afhængigt af sorten. Frugten er meget populær på grund af dens særlige smagsprofil og ernæringsmæssige fordele.
Kirsebær anvendes i vid udstrækning i fødevareindustrien. Modne kirsebær spises friske, men bruges også til at lave kompot, syltetøj, marmelade, konserves og andre former for kirsebærkonserves. Kirsebærsaft og sirup er også meget populære. De syrlige varianter bruges ofte i bagværk og konfekture, hvor de indgår i forskellige tærter, kager og andre søde retter. Surkirsebær bruges også til at fremstille visse typer alkoholiske drikke, især vin og likører. Inden for medicin bruges kirsebær til at fremstille forskellige sirupper og teer, der har en gavnlig virkning på menneskekroppen.