Strandkardon (Crambe Maritima)
Andre navne: Havkål, grønkål
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Havkål er en flerårig plante, der stammer fra Europa. Den tilpasser sig meget godt til den sandede og grusede jord ved kysten, hvor den kan modstå salt luft og stærk vind. Den plantes traditionelt i haver på grund af sin kugleformede blomsterstand af små hvide blomster. Hovedattraktionen ved denne plante er dog ikke dens udseende, men snarere dens spiselige dele, som har en tydelig smag af grønkål.
Den vigtigste anvendelse af havkarse er i gastronomien, hvor man hovedsageligt bruger bladene og rødderne. Bladene høstes om foråret, når de er unge og møre, og de er fremragende ikke kun i salater, men også i forskellige typer grøntsagsretter som supper og gryderetter. Havkardemomme kan også bruges til at smage kød til med. Rødderne kan spises rå eller kogte og er lækre i kombination med andre grøntsager eller som tilbehør til hovedretter. Ud over gastronomi bruges havtorn ofte i kosmetikindustrien, hvor den bruges til at lave forskellige cremer og hudbalsamer. Det bruges også som kvægfoder.