Stivelse
Andre navne: amylum, stivelse
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Stivelse, også kendt som amylum eller stivelse, er et biologisk stof, der dannes af planter som et energilagringsstof. Dette oplagringsstof består af glukose og findes hovedsageligt i frø og jordstængler fra planter som korn, kartofler, ris, majs eller hvede.
Økonomisk set er stivelse et af de vigtigste råmaterialer, der bruges i mange industrier. For eksempel bruges det i fødevareindustrien som fortykningsmiddel i supper, saucer, buddinger og syltetøj, men også som ingrediens i bageri- og konfektureprodukter. Stivelse bruges også i tekstilindustrien til forarbejdning af fibre. Det findes også i den farmaceutiske industri, hvor det bruges som bindemiddel i tabletter. I kosmetikindustrien bruges stivelse f.eks. som konsistensforstærker i forskellige cremer. Det bruges også i papirindustrien og i bioplast. Stivelse bruges også i vid udstrækning inden for bioteknologi, hvor det fungerer som en kilde til glukose til produktion af ethanol, der bruges som biobrændstof.