Spinat (Spinacia oleracea)
Andre navne: Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii, spinat
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Spinat (Spinacia oleracea), også kendt som Spinacia glabra, Spinacia inermis, Spinacia spinosa, Obione stocksii eller spinat, er en værdifuld enårig plante, der ikke kun er populær blandt gartnere, men også blandt mange kokke og gourmeter. Dens oprindelse kan spores tilbage til Vesten og Mellemøsten, men i dag dyrkes den stort set over hele verden. Spinat er kendetegnet ved sin dybgrønne farve, som indikerer et højt indhold af klorofyl, C-, K-, A-, magnesium, jern og andre vigtige mineraler og vitaminer. Selvom spinat har brug for masser af lys for at vokse ordentligt, er den velegnet til lidt køligere vejr og kan tåle mild frost, hvilket gør den til en ideel plante til forårs- og efterårsplantning.
Da spinat er en meget variabel plante, finder den en lang række anvendelser i køkkenet. Friske spinatblade kan findes i forskellige typer salater, hvor de er parret med en lang række andre ingredienser, fra tomater til kylling til forskellige typer ost. I kogt form danner spinat basis for forskellige saucer, supper, fyld til lasagne eller pasta eller som tilbehør til grillede retter. Sidst, men ikke mindst, bruges spinat også i smoothies, hvor den beriger drikke med B-vitamin og andre mineraler. Spinat bliver også ofte tørret og frosset til langtidsopbevaring, så man kan høste fordelene, selv når det ikke er i sæson. På grund af den store mængde jern, som spinat indeholder, anbefales det også ofte i kosten til atleter eller til folk, der lider af anæmi.