Solsikke Jordskok (Helianthus tuberosus)
Andre navne: Jordskok, Jordskok, jødisk kartoffel, Solrod
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Jordskokken, også kendt som Helianthus tuberosus, Jerusalem artichoke, solsikke, solrod eller endda den jødiske kartoffel, er en vigtig og ofte overset plante, der er hjemmehørende i Nordamerika. Denne mindre kendte slægtning til den populære prydsolsikke er især værdsat for sine underjordiske knolde, som er en vigtig kilde til inulin, en bestemt type fibre, der ikke fordøjes af menneskekroppen, men fungerer som føde for de såkaldte gode bakterier i vores tarme.
Topinambur bruges i mange produkter, især i fødevareindustrien, på trods af sin lave popularitet. Dens knolde er let søde med en nøddeagtig smag, når de koges, hvilket gør dem velegnede til supper, puréer, salater eller kan tilberedes som kartofler - bagt, kogt eller stegt. I rå tilstand kan jordskokker bruges i grøntsagssalater. Det høje indhold af inulin gør jordskokker velegnet til diabetikere, da de ikke øger blodsukkerniveauet. Ud over i maden bruges jordskokker også medicinsk, f.eks. til at behandle fordøjelsesproblemer, men også i kosmetik. Knoldene indeholder også ethanol, så de bruges også til at producere biobrændstof. Endelig er jordskokken også populær som dekoration takket være sine smukke gule blomster.