Sojabønne (Glycine Soja)
Andre navne: Sojabønner
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Sojabønne, videnskabeligt kendt som Glycine Soja, er en planteart, der tilhører bælgplantefamilien. Den er hjemmehørende i Østasien, især i Kina, på den koreanske halvø og i Japan. Men dens betydning rækker ud over verden, da sojabønnen nu er en vigtig kommerciel afgrøde med en verdensomspændende udbredelse. Planten er populær på grund af dens proteinrige frugt og høje olieindhold. Sojabønnen er en tvebo plante med en enkel, vekslende bladstilling. Den har oftest en eller to blomsterstande placeret i toppen eller på siderne af stænglen.
Sojabønnen bruges hovedsageligt i fødevareindustrien, hvor den bruges til at fremstille en række produkter, hvoraf de mest kendte er sojamælk, tofu, miso, sojasovs og tempeh. Sojaolie er meget værdsat til madlavning og bagning, men også i kosmetikindustrien. Det er også en vigtig ingrediens i produktionen af margarine. På grund af det høje proteinindhold bruges soja også til produktion af dyrefoder. I landbruget bruges soja som en landbrugsafgrøde, der roterer med hvede og majs på marken. Dens evne til at fiksere atmosfærisk kvælstof gennem et symbiotisk forhold til bakterier i rødderne gør den også effektiv i landbrugssystemet, hvor den kan forbedre jordstrukturen og øge tilgængeligheden af næringsstoffer for andre afgrøder.