Skægbladet høgeurt (Cyperus esculentus)
Andre navne: malede mandler, tigernødder, chufa, gomi, shahor
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
En interessant plante fra chahor-familien, der er kendt under forskellige navne som jordmandel, tigernød, chufa eller gomi, bliver mere og mere populær. Det er den spiselige shahor (Cyperus Esculentus), en plante, der stammer fra Middelhavsområdet. Denne plante, som producerer små nøddelignende knolde eller mandler, der spises på grund af deres næringsindhold, er nu næsten verdensomspændende og bruges hovedsageligt i fødevareindustrien.
Tigernødder er ikke kun velsmagende, men også meget sunde. De er rige på fibre, mineraler og vitaminer, og takket være deres høje indhold af umættede fedtsyrer har de en gavnlig effekt på hele organismen. Der fremstilles en lang række produkter af shahorens knolde. Et meget populært produkt er ristede tigernødder, der spises som en velsmagende og sød snack. De presses også til olie, som hovedsageligt bruges i madlavning på grund af dens karakteristiske smag og høje indhold af umættede fedtsyrer. Tigernødder er også meget udbredte i glutenfri diæter, da de kan bruges til at lave mel, der er velegnet til bagning. Det mest kendte produkt er dog stadig den spanske drik horchata de chufa, som er lavet af malede og derefter pressede tigernødder. Denne forfriskende drik er især populær i de varme sommermåneder. De bruges også i kosmetik, hvor deres olie bruges som base for forskellige cremer, balsam og kropsolier.