Silikater
Andre navne: silikater, silikater
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Silikater, også kendt som silikater eller silicates på engelsk, er stoffer, der hovedsageligt består af silicium og ilt. De er den mest udbredte gruppe af mineraler i naturen. Silikater, i form af forskellige mineraler, udgør størstedelen af klipperne på jordens overflade og findes derfor stort set overalt omkring os. Kemisk set er det et salt af kiselsyre.
Silikater anvendes næsten universelt i mange industrier. De er grundlaget for produktionen af glas, keramik og forskellige byggematerialer. De er en del af det duktile sand, der bruges i støberiindustrien, men også til produktion af isoleringsmaterialer. De er også nyttige i den kemiske industri, hvor de bruges til produktion af rengøringsmidler, pesticider eller som fodertilsætningsstoffer. På grund af deres egenskaber som modstandsdygtighed over for høje temperaturer, kemisk stabilitet og manglende evne til at reagere med mange stoffer, bruges silikater også i vid udstrækning i elektronik- og halvlederindustrien.
Silikater har også en plads i kosmetikindustrien. De bruges f.eks. som fyldstoffer i kosmetiske produkter eller til at absorbere fedt og fugt. Silikoner, som er afledt af silikater, findes f.eks. i shampoo, balsam, deodoranter, pudder og mange andre produkter. De kan dog forårsage hudirritation eller allergiske reaktioner, hvilket er grunden til, at deres anvendelse er kontroversiel. Ikke desto mindre gør deres alsidige anvendelse og tilgængelighed dem til en af de vigtigste kemiske forbindelser, vi støder på i hverdagen.