Shiitake (Lentines edodes)
Andre navne: spiselig svamp, shii-take, shiitake, egesvamp, egetræssvamp, kinesisk sort svamp, skovsvamp, hua gu, qua gu
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Shiitake (Lentinus edodes), også kendt som spisesvamp, shii-take, shiitake, egetræssvamp, egetræssvamp, kinesisk sort svamp, skovsvamp, hua gu eller qua gu, er en stilket svamp, der stammer fra Asien, hvor den har været dyrket og spist i årtusinder. I dag dyrkes den også i store mængder i Europa og Nordamerika. Shiitake er meget populær for sin særlige smag og aroma, men også for sine medicinske egenskaber. Faktisk indeholder den en række vitaminer, mineraler og antioxidanter, der bidrager til at styrke immunforsvaret og også bidrager til at forebygge visse former for kræft.
Shiitake-svampe bruges i en lang række produkter. De bruges selvfølgelig i gastronomien, hvor de er en del af mange traditionelle asiatiske retter, men også i moderne kulinariske kreationer over hele verden. De er en fantastisk ingrediens i supper, saucer, grøntsagsblandinger, svamperagout eller endda sushi. Takket være deres karakteristiske aroma og tekstur er de også populære som køderstatning i vegetariske og veganske opskrifter. Derudover bruges shiitakesvampe i fødevareindustrien til produktion af tørrede svampe, svampekrydderier eller instant-supper. Derudover bruges de også til at fremstille kosttilskud og medicin, og de har været brugt i kinesisk medicin i århundreder. I wellness- og kosmetikindustrien findes shiitake-svampe i en lang række produkter som ansigtsmasker, serummer og cremer, da de også har en foryngende og regenererende effekt på huden.