Sesam (Sesamum Indicum)
Andre navne: sesamprotein
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Indisk sesam, eller sesamprotein, er en vigtig afgrøde, som vi primært værdsætter for dens frø. Det er en traditionel plante, der dyrkes i mange asiatiske lande, men den er kendt og populær over hele verden. Sesamfrø indeholder op til 50% olie og en stor mængde protein, men den unikke komponent er sesamin, en antioxidant, der fungerer som kroppens naturlige forsvar mod frie radikaler. Sesamfrø er også rige på B-vitaminer og mineraler som magnesium, jern, calcium og zink.
Den mest almindelige anvendelse af sesamfrø er i fødevareindustrien. Frøene bruges ofte som en ingrediens i bagværk, salater eller pasta. Sesamolie er derefter meget udbredt i det asiatiske køkken på grund af dens karakteristiske smag. Især i det koreanske, kinesiske og japanske køkken er den svær at erstatte. Ud over den kulinariske anvendelse bruges sesamolie også i kosmetikindustrien, især til fremstilling af forskellige cremer, sæber, shampoo og læbepomader. I de senere år er sesammælk også blevet mere og mere populært og er et godt alternativ til laktoseintolerante eller veganere. Men de færreste ved, at dette alternativ til konventionel mælk også har sin oprindelse i det gamle Indien. Det er derfor tydeligt, at den indiske sesam er meget alsidig, og at denne plante fortjener vores opmærksomhed.