Safran (Crocus sativus)
Andre navne: efterårskrokus, krokus, safran, gulerod
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Safran, også kendt som efterårskrokus, krokus, safran eller gulerod, er en højt værdsat plante inden for gastronomi og traditionel medicin. Denne flerårige løgplante med lilla blomster kommer oprindeligt fra Asien og er især udbredt i Mellemøsten. I dag dyrkes safran i forskellige dele af verden, også i Europa. Blomsten er ikke kun dekorativ, men også betydningsfuld på grund af de tre røde tråde, som repræsenterer selve safranen. Det er det krydderi, der udvindes af blomsterne; først håndplukkes trådene, så tørres de og sælges til sidst som det dyreste krydderi i verden.
Safran bruges hovedsageligt som krydderi. Et typisk produkt, hvor man ofte finder safran, er spansk paella, hvor det tilfører en karakteristisk gylden farve og stærk aroma. I det arabiske køkken bruges safran i forskellige saucer, couscous og søde drikke. Men safran bruges også i bageindustrien, for eksempel i det traditionelle svenske julebag, saffransbullar. Safran bruges også i parfume og kosmetik, hvor det tilsættes cremer, sæber og bodylotions. Inden for medicin bruges safran for sine medicinske egenskaber - det virker som en antioxidant og har en gavnlig effekt på fordøjelsessystemet eller i behandlingen af depression. Så denne alsidige krokus er virkelig noget særligt - uanset om det er som krydderi, kosmetisk ingrediens, medicin eller bare som en smuk blomst.