Saccharin
Andre navne: Natriumsaccharin, sakkarin, E954
Score for skade: 3 (Ufarlige kemikalier)
Saccharin er et kunstigt sødemiddel, der er op til 300-500 gange sødere end sukker. Det blev opdaget af kemikeren Constantin Fahlberg i 1878 ved et tilfælde, da han arbejdede med derivater af kulbrinter. Saccharin er et farveløst fast stof, opløseligt i vand, har en sød smag med en bitter belægning og er varmestabilt. Saccharin bruges i fødevarer som sødemiddel og er kodet E954. Andre navne er natriumsaccharin eller sakkarin.
Sakkarin har en lang række anvendelser i forskellige brancher, men bruges mest i fødevareindustrien, primært i diæt- og diabetikerprodukter - det findes i diætdrikke, tyggegummi, syltetøj, desserter, pulverkaffe, te, diabetikerchokolade og slik. Ud over fødevareindustrien bruges saccharin også i kosmetik, især som en komponent i tandpastaer og mundskyllevand, hvor det ikke kun fungerer som et sødemiddel, men også som et hæmmende middel for de bakterier, der er ansvarlige for huller i tænderne. Saccharin indgår også i visse lægemidler til børn, hvor det søder den bitre smag af medicinen.