Rustik peberrod (Armoracia Rusticana)
Andre navne: peberrod, peberrod, havradise, tjekkisk ginseng, peberrod, fløderod, peberrod, kørvel, raphan
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Peberrod, også kendt som peberrod, peberrod, havradise, tjekkisk ginseng, peberrod, fløderod, peberrod, peberrod eller raphan, er en gammel dyrket afgrøde, som ikke kun er populær blandt mennesker, men også dyr for sine helbredende egenskaber. Denne umiskendelige plante med sin skarpe og karakteristiske smag er en af de typiske tjekkiske ingredienser. Den blev sandsynligvis avlet af vores forfædre i oldtiden, især i Centraleuropa. Peberrod anses for at være en vigtig og effektiv plante, der ikke kun bruges i køkkenet, men også inden for medicin.
Peberrodsroden bruges hovedsageligt i den kulinariske industri, hvor den bruges til at forberede den berømte tjekkiske peberrodsdressing til svinekød, knedlo, meget. Peberrodssauce serveres så i sagens natur sammen med det traditionelle påskefyld. Peberrod bruges også til at lave den populære peberrodspålæg, som har sin plads ved enhver tjekkisk bryllupsfest. Peberrodspulver er også en del af forskellige krydderiblandinger. Uden for det tjekkiske køkken er det også meget brugt i det japanske køkken, hvor det er en del af sushi under navnet "wasabi". Ud over den kulinariske brug bruges peberrod også i medicin, hvor den er meget udbredt i behandlingen af forskellige betændelser og forkølelser. Dens æteriske olier har antibiotiske egenskaber og stimulerer fordøjelsen. Dens blade og rødder indgår også i nogle kosmetiske produkter som shampoo eller masker.