Ris (Oryza sativa)
Andre navne: Ris, brune ris, asiatiske ris, brune ris, afskallede ris
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Sået ris, som i mange kulturer blot kaldes "ris", er en plante, der dyrkes for sine korn, som er den vigtigste basisfødevare for en stor del af verdens befolkning, især i Asien. Oryza sativa er en etårig, opret græs med en lang, tynd stængel og smalle blade. Ris opdeles generelt i brune og hvide ris. Brune ris, også kendt som paddy ris, indeholder flere fibre og er rigere på vitaminer og mineraler end hvide ris.
Sået ris er en vigtig ingrediens i mange retter og produkter. Riskornene er en vigtig bestanddel af det traditionelle asiatiske køkken, hvor de bruges som tilbehør, hovedingrediens i retter som sushi, risotto, paella, men også i desserter som risengrød eller mælkeris. Brune ris er en fast bestanddel i mange sunde retter, fordi de er rige på fibre, vitaminer og mineraler. Ris bruges også som råmateriale til produktion af rismel, rispapir eller risvin, og i bageindustrien til produktion af risbrød. Ris bruges også til produktion af øl, og i Asien bruges det også til at lave risvin som japansk sake og koreansk soju.