Ribs (Ribes sativum)
Andre navne: Ribes nigrum, Ribes rubrum, ribs, solbær, havebær, jordbær, stinkende ribs, stinkende ribs
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Ribs (Ribes sativum), også kendt som Ribes nigrum, Ribes rubrum, almindelig ribs, ribs meruzalka, have-meruzalka, meruzalka, stinkende ribs eller stinkende ribs, er en buskagtig plante, der primært er populær for sin frugt. Planten hører til meruzal-familien (Grossulariaceae) og er udbredt i forskellige varianter over næsten hele verden. Ribsfrugter er små bær, der kan variere i farve fra hvid over rød til sort. Bortset fra smagen er de også meget populære på grund af deres høje indhold af C-vitamin og andre gavnlige stoffer.
Ribs bruges i mange fødevarer. De er gode til at lave syltetøj, juice eller vin. De bruges også til at lave forskellige slags likører og sirupper af. Korender er også en populær frugt til at lave forskellige slags kager, tærter og desserter af. Røde ribs bruges ofte i køkkenet til at tilberede forskellige saucer, frem for alt den traditionelle tranebærsauce. Solbær bruges også i teindustrien - de tørrede blade kan bruges til at lave en lækker og sund te. Ud over fødevareindustrien bruges det også i den farmaceutiske industri, hvor frugten og bladene bruges til at fremstille forskellige præparater til at forbedre sundhed og immunitet.