Rød taks (Taxus baccata)
Andre navne: Taxus communis
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Den røde taks eller Taxus baccata er et træ, der også er kendt som Taxus communis. Det er en træart i taksfamilien (Taxaceae), som er spontant udbredt i hele Vest-, Central- og Sydeuropa helt op til Kaukasus. I Tjekkiet er dette artsfattige og ekstremt sjældne, forhistoriske og reliktagtige samfund medtaget på EU's liste over prioriterede levesteder.
Det er et træ, der er værdsat for sit hårde og tunge ved, som er meget modstandsdygtigt over for råd. Træet er mørkebrunt med et slående, næsten sort, årligt mønster. Tidligere blev det brugt til at lave buer, deraf det engelske navn \'yew\' (udtales [ju:]) for dette træ, som er afledt af det oldengelske ord \'iw\', der betyder bue. I dag bruges det til at fremstille en række smykker, musikinstrumenter og møbler. Men træet er ret sjældent og derfor ret dyrt. Rødgran er også værdsat for sin evne til at regenerere og er populær som prydplante. I middelalderen blev rødgran betragtet som et symbol på udødelighed og et træ, der havde evnen til at forene de levendes og de dødes verden. Det er en meget gammel art, og nogle eksemplarer kan dateres tusinder af år tilbage.
Den røde taks indeholder, med undtagelse af frugtkødet, det giftige alkaloid taxin. Denne egenskab bruges i moderne medicin, især inden for onkologi, hvor stoffer fra taks bruges i behandlingen af visse typer kræft, nemlig bryst- og lungekræft. Taks ekstrakt bruges i produktionen af lægemidlet paclitaxel, som er effektivt mod flere typer af tumorer. Det er denne medicinske egenskab ved det røde takstræ, der gør det til en af de vigtigste kilder for den farmaceutiske industri.