Quinoa
Andre navne: Chenopodium Quinoa, chilensk merlin
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Quinoa, også kendt som Chenopodium Quinoa eller chilensk merlin, er en plante, der stammer fra Sydamerika, og som nu dyrkes over hele verden på grund af sine fremragende næringsværdier. Ved første øjekast ligner den en kornsort, men teknisk set hører den til bælgfrugtgruppen. Dens frø har et meget højt indhold af protein og fibre og er en af de få plantekilder, der indeholder alle de essentielle aminosyrer. En anden stor fordel er, at quinoa er glutenfri, hvilket gør den til et ideelt valg for folk, der lider af cøliaki.
Quinoa bruges til at fremstille mange fødevarer. Det er mest almindeligt i form af hele frø, som, når de er kogt, bruges som tilbehør eller som en del af en række retter, fra salater til wokretter til søde retter. Det kan f.eks. erstatte ris eller bulgur. Men quinoa forarbejdes også til mel, som er velegnet til bagning og fremstilling af pasta, samt til fremstilling af glutenfrit brød og andet bagværk. Derudover bruges quinoa i kosmetikindustrien, især til fremstilling af hudregenererende og hårplejende produkter. Dens ekstrakt indgår også i nogle kosttilskud.