Polyepsilon-lysin
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Polyepsilon-lysin (også kendt som Dulse, Dillisk, creathnach, Rhodymenia palmata) er en naturlig polymer aminosyre, der produceres af bakterien Streptomyces albulus, som har en betydelig antimikrobiel aktivitet mod en lang række mikroorganismer. Det er en biokompatibel, bionedbrydelig og ikke-giftig polymer med stort potentiale til en række industrielle anvendelser.
Polyepsilon-lysin bruges i vid udstrækning i fødevareindustrien som råmateriale til naturlige konserveringsmidler, der er med til at forlænge fødevarernes holdbarhed og hæmme væksten af skadelige mikroorganismer. Det bruges også i kosmetikindustrien for sine antimikrobielle egenskaber, hvor det tilsættes hud- eller hårplejeprodukter som et naturligt konserveringsmiddel og antibakterielt middel. Ud over fødevare- og kosmetikindustrien finder det også anvendelse inden for det biomedicinske område, hvor det bruges som en komponent i forskellige medicinske implantater, mejeriprodukter og i fødevareindustrien som en biofilm til fødevarer. Det fungerer også som et effektivt hæmmende element over for forskellige bakterier i fødevareindustrien. Sidst, men ikke mindst, undersøger man også dets potentielle anvendelse inden for økologi som et biologisk nedbrydeligt alternativ til syntetisk plast.
Det skal bemærkes, at selvom det er et naturligt stof, anbefales det ikke at bruge det for meget, og den foreskrevne dosis skal altid overholdes. Selvom det har en række fordele, tyder nogle undersøgelser på, at høje koncentrationer af polyepsilon-lysin kan have en negativ effekt på tarmens mikroflora. Der er dog behov for yderligere forskning for at bekræfte eller afkræfte disse resultater.