Palmestearin
Andre navne: Palmestearin
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Palmestearin er et biprodukt fra forarbejdning af palmeolie, og som navnet antyder, forekommer det som et fast, hvidt til gulligt fedtstof. Dets karakteristiske egenskaber er et højere frysepunkt og en længere holdbarhed. Det er disse egenskaber, der gør palmestearin meget populært blandt producenter af forskellige fødevarer og nonfood-produkter.
Dette materiale bruges hovedsageligt i industrien som råmateriale til produktion af visse typer margarine og andre vegetabilske fedtstoffer, netop på grund af dets stivhed og stabilitet. Det er også kendt for sin anvendelse i konfektureindustrien, hvor det bidrager til den ideelle konsistens af chokolade, konfekt og andre søde sager. Palmestearin bruges også i kosmetikindustrien, f.eks. til fremstilling af sæber, cremer og læbestifter. På grund af den lange holdbarhed bruges palmestearin ofte i stearinlys, sæber og visse rengøringsprodukter. På trods af den udbredte anvendelse er det dog vigtigt at erkende, at produktionen kan have negative miljøpåvirkninger, især på grund af rydningen af tropiske skove til fordel for oliepalmeplantager.