Oliesyre
Andre navne: Oliesyre
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Oliesyre, også kendt som oliesyre, er en enkeltumættet fedtsyre, der findes i mange planter og dyr. Det er et af de vigtigste fedtstoffer i menneskets kost og findes primært i olivenolie, avocado, macadamianødder og mange andre fødevarer. Den hvælving, der bærer denne værdifulde skat, er olivenolie, som kan indeholde op til 83% oliesyre. Oliesyre findes også i mange olier, der bruges i fødevare-, medicinal- og kosmetikindustrien.
I kosmetikindustrien er oliesyre værdifuld på grund af dens blødgørende eller fugtgivende egenskaber. Det bruges derfor i vid udstrækning i sæber, cremer, shampoo, læbepomader og ansigtsmasker. Takket være sine egenskaber bidrager den til at fugte huden og fremmer også hudens regenerering. I fødevareindustrien bruges oliesyre hovedsageligt for sin evne til at øge fødevarers holdbarhed og forbedre deres smag. Eksempler på fødevarer, der indeholder oliesyre, er bagværk, forskellige typer chokolade og andre søde sager.