Natriumtartrat
Andre navne: Natriumtartrat, E 335, Mononatriumtartrat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Natriumtartrat, også kendt som natriumtartrat eller mononatriumtartrat, er en kemisk forbindelse, der hører til de såkaldte tartrater. I form af et fødevaretilsætningsstof er det kodet som E335. Det er et hvidt, lugtfrit, krystallinsk pulver, der er opløseligt i vand og har en sødlig og syrlig smag.
Natriumtartrat er meget udbredt i fødevareindustrien, hvor det tilsættes mange produkter på grund af dets regulerende og stabiliserende egenskaber. Det findes f.eks. ofte i ost, bagværk, yoghurt, drikkevarer, is, konserves og forskellige typer desserter som surhedsregulerende middel. Natriumtartrat forhindrer pH-ændringer og hjælper med at opretholde den optimale surhedsgrad i fødevarer. Det bruges også i den farmaceutiske industri og i optiske og fotografiske teknologier. Selvom det er et sikkert stof, kan høje doser give bivirkninger som fordøjelsesbesvær. Det er derfor vigtigt altid at følge den anbefalede mængde.