Natriumstearoyl-lactylat
Score for skade: 3 (Ufarlige kemikalier)
Sodium Stearoyl Lactylate, også kendt som natriumsalt, Alysine, Ardall eller natriumsalicylat, er et hyppigt anvendt tilsætningsstof i fødevareindustrien. Stoffet er kemisk fremstillet af mælkesyre og stearinsyre. Det er kendt for sine emulgerende og stabiliserende egenskaber, der hjælper med at opretholde fødevarekvaliteten, modstå mug og forlænge holdbarheden. Sodium Stearoyl Lactylate er et hvidt til lysegult pulver med en diskret smag, hvilket gør det til et tilsætningsstof i mange forskellige fødevarer.
Sodium Stearoyl Lactylate bruges mest i bageindustrien, især i dej til brød og kager, men også i instant-drikkevarer, instant-kakao og instant-kaffe. Denne ingrediens bidrager til en bedre konsistens, tekstur og smag af det endelige produkt. I konfektureproduktion har dette tilsætningsstof forhindret dannelsen af sprøde krystaller og fremmet produkternes opløselighed. I slik bruges natriumstearoylactylat som en emulgator, der øger produktets kvalitet og tiltrækningskraft. Men ud over fødevareindustrien bruges det også i kosmetikindustrien, hvor det fungerer som emulgator og stabilisator i mange produkter som cremer, shampoo og andre produkter til personlig pleje.