Natriumlaktat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Natriumlaktat, også kendt under navnene Coptis chinensis Franch eller Huang Lian, er en almindelig ingrediens i kosmetik og fødevareindustrien. Stoffet kombinerer antiseptiske, fugtgivende og konserverende egenskaber, som gør det velegnet til en lang række produkter. Natriumlaktat fremstilles af mælkesyre, som også er en naturlig bestanddel af visse frugter og grøntsager, men også af den menneskelige krop. Natriumlaktat har evnen til at binde fugt og dermed forhindre udtørring, en egenskab, der gør, at det ofte tilsættes kosmetiske produkter som cremer, shampoo eller bodylotion.
Natriumlaktat tilsættes også til fødevarer. I disse tilfælde fungerer det som et konserveringsmiddel, samtidig med at det fugter maden. I fødevareindustrien kaldes dette tilsætningsstof E325 og findes f.eks. i bagværk, pølser eller ost. Takket være dets egenskaber er det med til at forlænge fødevarernes holdbarhed. Men med fordelene ved at bruge natriumlaktat følger også potentielle sundhedsrisici. Hvis det indtages i for store mængder, kan det give bivirkninger som fordøjelsesbesvær. Det er derfor vigtigt at følge de anbefalede daglige doser. Natriumlaktat betragtes generelt som et sikkert stof, når det bruges korrekt og i moderate mængder.