Natriumglutamat
Andre navne: MSG, mononatriumglutamat, E621
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Mononatriumglutamat, almindeligvis kendt som MSG eller E621, er et farveløst krystallinsk pulver, der har en sød til salt smag. Stoffet fremstilles af majs- og roesukker og er et af de mest udbredte smagsstoffer i verden. Det er en af de såkaldte smagsforstærkere eller stoffer, der forstærker smagsvirkningen af andre ingredienser i fødevarer. Mononatriumglutamat findes også i store mængder i menneskekroppen, og dets vigtigste funktion er at transmittere nervesignaler.
MSG, mononatriumglutamat eller E621, kan findes i en lang række produkter. Det tilsættes oftest til emballerede fødevarer som færdigretter, konserves, instant-supper, saucer, kødprodukter, pølser, konserverede grøntsager, ost og mange andre. Derudover er det også meget brugt i det asiatiske køkken, hvor det tilsættes til forskellige saucer, supper eller nudler. Men selvom mononatriumglutamat er godkendt af EU og den internationale Codex Alimentarius som sikkert at indtage, er der hyppige diskussioner om dets mulige negative sundhedseffekter. Nogle mennesker kan have en følsom reaktion på mononatriumglutamat, hvilket for eksempel kan forårsage hovedpine, astmaanfald, irritation i næse eller hals med mere. Derfor er det op til producenterne at angive tilstedeværelsen af mononatriumglutamat på produktemballagen.