Natriumgluconat
Andre navne: Natriumgluconat, E576
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Natriumgluconat er en organisk forbindelse, som findes i de fleste af de produkter, vi indtager hver dag. Dette stof, der også kaldes E576, produceres ved fermentering af sukker og har form af et hvidt til lysegult krystallinsk pulver med en let saltsmag. Det er et salt af gluconsyre, som er naturligt forekommende i frugter som bær og citrusfrugter. Hos mennesker findes denne syre i tarmens mikroflora.
Natriumgluconat bruges ofte i fødevareindustrien som konserveringsmiddel og stabilisator. Det tilsættes til fødevarer som et salt for at forbedre smagen og forlænge holdbarheden. Det bruges også i kosmetikindustrien som et fugtighedsbevarende middel, dvs. et stof, der forhindrer kosmetiske produkter i at tørre ud. Det er også en aktiv ingrediens i forskellige rengøringsprodukter. Det er et sikkert stof, som Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har vurderet som uskadeligt for menneskers sundhed. Ikke desto mindre skal man sørge for at indtage natriumgluconat i rimelige mængder, som det er tilfældet med alle andre tilsætningsstoffer.