Natriumcarrageenan
Andre navne: Natriumcarrageenan
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Natriumcarrageenan er en specifik form af et kemikalie kendt som carrageenan. Dette stof er godkendt til brug som fødevaretilsætningsstof i mange lande og har nummeret E407. Natriumcarrageenan bruges primært som stabilisator eller fortykningsmiddel i forskellige fødevareprodukter. Det udvindes af rødalger og er især populært på grund af dets geléagtige egenskaber, som er ekstremt effektive selv ved lave doser. Dets anden store fordel er, at det ikke er giftigt for menneskekroppen og ikke reagerer med andre fødevaretilsætningsstoffer.
Natriumcarrageenan er almindeligt anvendt i en lang række produkter, som vi indtager dagligt. For eksempel findes det i mejeriprodukter som yoghurt, is eller fløde, hvor det forbedrer konsistensen og bidrager til en jævn fordeling af ingredienser i produktet, som for eksempel frugt i yoghurt. Høje niveauer af natriumcarrageenan findes også i bagværk og andre bageri- og konfektureprodukter. Det bruges også til fremstilling af drikkevarer som instantkakao eller babymælkedrikke. Uden for fødevareindustrien bruges det også i den kosmetiske og farmaceutiske industri, hvor dets fortykkende egenskaber hovedsageligt udnyttes.