Natriumcarboxymethylcellulose
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Natriumcarboxymethylcellulose, også kendt som kaliumcarbonat, kaliumcarbonat, potaske eller E501, er et kemikalie, der er meget anvendt i fødevareindustrien. Det er specifikt en type karbonat, et salt af kulsyre, der kan findes naturligt i mineraler. Natriumcarboxymethylcellulose kaldes også potaske, som er det gamle navn for salte af kulsyre og kalium. Da det er identisk med E501, kan det findes på ingredienslisten på fødevareemballage.
Fødevareindustrien bruger derefter natriumcarboxymethylcellulose som surhedsregulerende og stabiliserende middel. Brugen er meget almindelig, f.eks. i bageriindustrien, hvor det indgår i surdejsstarter og bagepulver. Som E501 kan det dog også findes i mange andre fødevarer som kiks, chokolade, yoghurt og drikkevarer. Natriumcarboxymethylcellulose er et fremragende fortykningsmiddel og har en betydelig effekt på konsistensen og stabiliteten af disse produkter. Dens tilstedeværelse er derfor af særlig betydning for produktionen af halvfabrikata og spiseklare fødevarer til salg.