Natriumbenzoat
Andre navne: Natriumbenzoat, E211
Score for skade: 3 (Ufarlige kemikalier)
Natriumbenzoat, også kendt som natriumbenzoat eller E211, er et meget effektivt konserveringsmiddel, som findes i mange fødevarer. Det er et hvidt krystallinsk salt, som er meget udbredt i fødevareindustrien på grund af dets konserverende egenskaber. Dets vigtigste rolle er at forlænge fødevarers holdbarhed og forhindre dem i at gære eller blive harske. Derudover har natriumbenzoat evnen til at reducere væksten af bakterier, alger og skimmelsvampe.
Natriumbenzoat findes ofte i læskedrikke som limonader, grøntsager på dåse, syltetøj, konserves og marinader. Men det findes også i nogle typer yoghurt, ost og salatdressinger. Uden for fødevareindustrien bruges natriumbenzoat også i kosmetik, hvor det fungerer som et konserveringsmiddel. Det er en del af mange cremer, shampooer, shower gels og mundskyllevand. Selvom stoffet unægtelig er gavnligt på grund af dets konserverende egenskaber, kan et overdrevent forbrug føre til forskellige sundhedsproblemer. Det er derfor vigtigt at holde øje med, hvor meget E211 man indtager.