Natriumascorbat
Andre navne: Natriumascorbat, E301, Natrium (2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyethyl]-4-hydroxy-5-oxo-2H-furan-3-olat
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Natriumascorbat, også kendt som natriumascorbat, E301, eller natrium(2R)-2-[(1S)-1,2-dihydroxyethyl]-4-hydroxy-5-oxo-2H-furan-3-olat er en saltform af C-vitamin. Det er et hvidt til lysegult pulver, som er vandopløseligt. Det er kendetegnet ved høj stabilitet og fremragende antioxidantaktivitet. Det fremstilles ved at blande ascorbinsyre med natriumbicarbonat. Det er et stof, der bruges i fødevareindustrien som konserveringsmiddel og antioxidant.
Natriumascorbat bruges oftest til at øge holdbarheden af kødprodukter, hvor det fungerer som farvestabilisator og forlænger holdbarheden. Det kan dog findes i en lang række fødevarer, herunder juice, grøntsager på dåse, desserter, kompotter, syltetøj, drikkevarer, is, nogle typer mejeriprodukter og bagværk. Det er også fremtrædende i nogle typer kosttilskud, hvor dets høje biotilgængelighed og evne til at støtte immunsystemet udnyttes. På trods af den udbredte anvendelse bør man dog sørge for at indtage det i rimelige mængder, da overdreven brug kan føre til bivirkninger som diarré.