Nasturtium officinale (Nasturtium officinale)
Andre navne: bæk karse, hvid karse, St. Patrick's kål, brøndkarse, Radicula nasturtium, Rorippa nastusrtium-aqaticum
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Brøndkarse, også kendt som bækkarse, hvid brøndkarse eller St. Patricks kål, er en verdensomspændende plante, der tilhører brassicafamilien. Den er også kendt under det engelske navn watercress eller de latinske betegnelser Radicula nasturtium og Rorippa nasturtium-aquaticum, blandt andre. Det er en flerårig, vand- til fugtelskende plante, der mest vokser på bredden af vandløb eller floder, i sumpe eller andre steder med masser af vand. Den stammer oprindeligt fra Europa og det vestlige Asien, men er nu udbredt over næsten hele verden. Dens buede stængler er dækket af vekslende blade med ovale til lancetformede blade. Bækblomstens blomster er små, hvide med fire kronblade.
Den bruges hovedsageligt i gastronomien. De unge blade og stængler er meget velsmagende og kan spises rå, som en del af salater eller kogt som spinat. Den kan også bruges i supper, saucer eller ostepålæg. Dens karakteristiske, let sennepsagtige smag gør den til en populær del af forskellige diæter. Derudover er den ernæringsmæssigt meget værdifuld - den indeholder et stort antal vitaminer (især C-vitamin), mineraler, men også antioxidanter. Tidligere blev den endda brugt i medicin, hvor den blev brugt til at forberede afkog til behandling af forskellige sygdomme. I dag betragtes den stadig som en meget sund fødevare på grund af dens næringsværdier, selvom dens medicinske virkninger er dårligt videnskabeligt bevist.