Nøkkerose (Citrullus lanatus)
Andre navne: vandmelon
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Vandmelon (Citrullus lanatus), bedre kendt som vandmelon, er en frugt, der oprindeligt stammer fra det sydlige Afrika. Men den dyrkes over hele verden i områder med subtropisk og tropisk klima. Dette store bær, som er medlem af græskarfamilien, genkendes ved første øjekast på sin grønne skal og blegrøde eller lyserøde kødfulde indre, som er meget saftigt og sødt. Navnet er lidt forvirrende, da det ikke kan sammenlignes med melonen, som kommer fra en anden plantefamilie.
Vandmelonen kan spises i sin reneste form, dvs. som en frisk frugt. Det er en ideel godbid i sommervarmen, da den indeholder op til 92% vand og er fuld af vitamin A, B6 og C. Men vandmelon kan også bruges til at fremstille en række forskellige produkter. Dens søde smag er en populær ingrediens i drinks, smoothies, frugtsalater, syltetøj, marmelade og sorbet. På det seneste er den også i stigende grad blevet brugt i kulinariske sammenhænge, hvor den kombineres med forskellige typer ost, grøntsager og kød. Ud over frugten kan man også spise frøene, som har en nøddeagtig smag, når de ristes. I nogle kulturer bruges de til at fremstille olie eller som kaffeerstatning. En anden interessant anvendelse er skrællen, som bliver spiselig, når den koges, og fungerer som et alternativ til agurker i nogle dele af verden.