Monascus purpureus
Andre navne: Røde gærris, Røde koji-ris, Røde koji, Hong Qu Juin, Monascus albidus, Monascus anka , Monascus araneosus , Monascus major , Monascus rubiginosus, Monascus vini
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Monascus purpureus er en svampeart i familien Schizosaccharomycetaceae. Det er en specifik svampeart, der primært er kendetegnet ved sin røde til lilla farve, og som vokser på ris, korn og andre typer af granulerede substrater. Tidligere systematiske navne for denne art er blandt andet Monascus albidus, Monascus anka, Monascus araneosus, Monascus major, Monascus rubiginosus og Monascus vini. Alternative navne er Red yeast rice, Red kojic rice, Red koji og Hong Qu Juin, som stammer fra forskellige sproglige oversættelser, der er forbundet med det farvede rissubstrat. Denne svampetype er et uundværligt redskab for mange kulturer i fremstillingen af klassiske retter.
Den anvendes hovedsageligt i fødevare- og medicinalindustrien. Den er en vigtig producent af pigmenter og enzymer, som hovedsageligt bruges i produktionen af fødevarer. Den tilsættes kun til fødevarer under den endelige forarbejdning, hvor den tilfører sin typiske farve og smag. Monascus purpureus er mest almindelig i det asiatiske køkken, hvor den bruges til at farve fisk, tofu, ost, kød, ris, øl og vin. I Kina gør Monascus purpureus det muligt at fremstille traditionel rød risvin. I medicinalindustrien bruges denne svamp til at fremstille kolesterolsænkende medicin, da den producerer stoffer, der virker som statiner. Statiner er lægemidler, der sænker kolesterolniveauet i blodet og dermed bidrager til forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Brugen af Monascus purpureus er naturligvis ikke begrænset til lægemidler og fødevarer. Den er en vigtig bestanddel i naturlige kosmetiske produkter og fungerer også som modelorganisme i forskellige videnskabelige undersøgelser.