MCT-olie (mellemkædede triglycerider)
Andre navne: MCT-olie, vegetabilske mellemkædede triglycerider
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
MCT-olie, også kendt som mellemkædede vegetabilske triglycerider, er en type fedt, der er letfordøjeligt for kroppen og har en række potentielle sundhedsfordele. Det er en type mættet fedt, der findes i kokosolie, palmeolie og nogle mejeriprodukter. De vigtigste fordele ved MCT-olie er, at det kan hjælpe med vægttab ved at øge mæthedsfornemmelsen og fremme termogenesen (den proces, hvor kroppen forbrænder kalorier for at opretholde kropstemperaturen).
MCT-olie bruges i en række forskellige produkter. Det drejer sig hovedsageligt om fødevarer og kosttilskud. På grund af dets egenskaber tilsættes det ofte proteinshakes eller tages som et kosttilskud til atleter og fysisk aktive personer, der har brug for at øge deres kalorieindtag. Det er også en populær ingrediens i kulhydratfattige diæter, såsom keto-diæten, fordi det støtter kroppens produktion af ketoner, en energikilde, der bruges, når der ikke er rigeligt med glukose. Det er også meget brugt i kosmetikindustrien, hvor det tilsættes forskellige cremer og balsamer for at fugte og nære huden. Desuden bruges sterile former for MCT-olie i medicin som en ingrediens i nogle ernæringsblandinger til patienter med fordøjelses- eller fedtoptagelsesproblemer.