Mannitol
Andre navne: E421
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Mannitol er et meget anvendt tilsætningsstof i fødevare- og medicinalindustrien, det er også kendt under koden E421. Mannitol er et naturligt stof, der findes i mange naturlige fødevarer som oliven, tomater, alger og svampe. Dets kemiske struktur svarer til glukose, men med færre kalorier, og det er derfor et hyppigt anvendt sødemiddel i diabetikerprodukter og andre kaloriefattige fødevarer.
Mannitol bruges i vid udstrækning i konfekture som sødemiddel og separationsmiddel for at forhindre, at maden klistrer sammen, samt i tyggegummi, diætmad, sukkererstatninger, chokolade og andre produkter. Dets egenskaber er også vigtige for den farmaceutiske industri, hvor det bruges som fyldstof i tabletter og pulver eller som bærestof for farmaceutiske stoffer. Med sit lave glykæmiske indeks og lave kalorieindhold er det ideelt for diabetikere og folk, der forsøger at kontrollere deres sukkerindtag. Brugen af det er dog reguleret af EU, da det kan give fordøjelsesproblemer ved større indtag.