Mannan
Andre navne: Mannoglycan
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Mannan, også kendt som Mannoglycan, er en biopolymerklasse, der består af mannoseenheder. Disse polysaccharider findes i cellevæggene hos mange typer gær, svampe og nogle bakterier, hvor de fungerer som vigtige byggesten. På grund af sine særlige egenskaber anvendes mannan i mange industrier.
Mannan har en betydelig anvendelse i fødevareindustrien, hvor det bruges som fortykningsmiddel, stabilisator eller emulgator i produkter som is, saucer, supper, bagværk og drikkevarer. Mannan bruges også i dyrefoder for at fremme en sund fordøjelse og for at absorbere giftige stoffer fra kroppen. Kosmetikindustrien bruger dets fugtgivende og blødgørende egenskaber. Det tilsættes cremer, masker, shampoo og andre hud- og hårplejeprodukter. Det bruges også i medicinalindustrien til fremstilling af medicin mod fordøjelsesforstyrrelser eller til at støtte immunforsvaret. Andre anvendelser af mannan omfatter produktion af bioplastik, forankringsmidler til tekstilindustrien eller i energisektoren som en komponent i biobrændstoffer.