Mandel (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis)
Andre navne: Prunus Amygdalus Dulcis var. amara
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Den almindelige mandel (Prunus Amygdalus Dulcis var. dulcis), også kendt under det tekniske navn Prunus Amygdalus Dulcis var. amara, er et træ i Rosaceae-familien, der stammer fra Mellemøsten og det sydvestlige Asien. Det er kendt for sin årlige produktion af søde, spiselige mandler, som høstes i sensommeren og efteråret. Mandeltræet er et stedsegrønt træ, der bliver mellem 4 og 10 meter højt. Træet er kendetegnet ved sine smukke lyserøde blomster, som dukker op sidst på vinteren og i foråret, før bladene begynder at springe ud.
Mandeltræets frugt, mandlen, bruges i mange sektorer af fødevareindustrien. Det er en populær råvare i konfekture, bagerier og chokoladefabrikker. Søde mandler bruges også til at presse olie, som i vid udstrækning bruges i kosmetikindustrien til at producere forskellige cremer, masker, shampoo og andre krops- og hårplejeprodukter. Mandelolie er meget værdsat for sine nærende og fugtgivende egenskaber. Derudover bruges mandler til at fremstille mandelmælk, som er et populært plantebaseret alternativ til konventionel komælk. Mandler bruges også til fremstilling af likører og marcipan. Prunus Amygdalus Dulcis var. amara er en variant af den almindelige mandel, der producerer bittermandler, som hovedsageligt bruges i medicin og parfume.