Maltose
Andre navne: Maltosa, Maltsukker, Maltose, Maltsukker, Glucopyranosyl-D-Glucose
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Maltose, også kendt som Maltosa, Maltsukker, Maltose, Maltsukker eller Glucopyranosyl-D-Glucose, er et simpelt disaccharid, der består af to glukosemolekyler. Dette sukker har fået sit navn, fordi det findes i bygmalt, hvorfra det først blev isoleret. Det finder bred anvendelse i fødevareindustrien og efterfølgende i vores kroppe, hvor maltose nedbrydes i fordøjelseskanalen til individuelle glukosemolekyler, der giver energi til kroppen.
Maltose bruges hovedsageligt i fødevareindustrien til at fremhæve smagskarakteristika i forskellige produkter, til at forbedre teksturen og også som energikilde. Det er især tilfældet i bagværk, kiks, pandekager, konfekture, is, ischips, is, slik, forskellige drikkevarer og gærbaserede fødevarer. Man finder også store mængder maltose i øl, hvor det spiller en vigtig rolle i produktionen og påvirker den endelige smag. Dette maltsukker udvindes fra bygmalt under en proces, der kaldes forsukring, når man brygger øl. Fra et forbrugersynspunkt er det interessant at bemærke, at selvom maltose er et sukkerstof, er dets sødme lavere sammenlignet med almindeligt bordsukker. Effekten på menneskekroppen er dog stort set den samme.