Maltodextrin
Andre navne: Maltsukker
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Maltodextrin er et polysaccharid dannet af naturlige kulhydrater, også kendt som maltsukker. Dette stof er karakteriseret ved sin store anvendelse i fødevareindustrien, især for sine fremragende egenskaber såsom sin bonitosmag, sin evne til at binde vand og sin anvendelse som fyldstof eller stabilisator i fødevarer. Selvom maltdextrin er farveløst og stort set ikke lugter, gør den søde smag og lette fordøjelighed det til en ideel ingrediens i mange føde- og drikkevarer.
Maltodextrin bruges i vid udstrækning til produktion af forskellige typer konserves, konfekture, søde drikke, instant supper og saucer, mejeriprodukter, bagværk, pasta, babymad og endda i kosmetiske og farmaceutiske produkter. I sportsernæring bruges det på grund af dets evne til at give hurtig energi. Desuden gør det lave sukkerindhold, at det kan bruges som sukkererstatning i kaloriefattige og diabetiske fødevarer. Maltodextrin bruges også ofte som stabilisator, fortykningsmiddel og fyldstof i produkter som is, yoghurt, salater og boller. Dets evne til at absorbere vand gør det muligt for producenterne at reducere fedtindholdet i nogle fødevarer uden at gå på kompromis med deres smag og konsistens.