Maltitol
Andre navne: E965
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Maltitol, også kendt under den europæiske betegnelse E965, er en polyol (sukkeralkohol) med lavt kalorieindhold, der bruges som sukkererstatning. Maltitol er afledt af maltose (dobbeltsukker), som igen er afledt af stivelse. Det har en behagelig sød smag, der er næsten identisk med sukrose, men har kun 90% af kalorieindholdet i almindeligt sukker. Derfor er det særligt populært i diæt- og diabetikerprodukter.
E965 bruges i mange fødevareprodukter, herunder slik, chokolade, tyggegummi og konfektureprodukter - især dem, der er beregnet til diabetikere eller forbrugere med et begrænset sukkerindtag. Maltitol er også en almindelig ingrediens i bagværk og sukkerholdige drikkevarer. Derudover bruges det som sødemiddel i farmaceutiske produkter som f.eks. visse typer hostemedicin og vitamintilskud. Dets egenskaber, som omfatter sødme og evnen til at forbedre konsistensen af fødevarer eller fremkalde en mæthedsfornemmelse, gør maltitol til et nyttigt og populært hjælpemiddel i fødevareindustrien. Det har også den fordel, at det har et lavere kalorieindhold og reducerer risikoen for huller i tænderne.