Mælkesyre (Lactic acid)
Andre navne: Mælkesyre
Score for skade: 2 (Derivater af naturlige stoffer)
Mælkesyre er et organisk stof, der forekommer naturligt i mange fødevarer og også er et produkt af visse mikroorganismer. Det hedder sådan, fordi det findes i mælk og mejeriprodukter, som navnet antyder. Det er en carboxylsyre, gennemsigtig og farveløs, stærkt sur i sin rene form og opløselig i vand såvel som i alkoholiske opløsninger. Den består af to optiske isomerer, L- og D-syre, hvor førstnævnte er biologisk aktiv og produceres under mælkesyrebakteriernes fermentering af sukker.
Mælkesyre bruges i forskellige industrier. I fødevareproduktionen bruges den f.eks. til fremstilling af ost, yoghurt, fermenterede fødevarer samt nogle typer bagværk som f.eks. surdejsbrød. Det tilsættes også til visse drikkevarer, konfekture og is. Det bruges også i kosmetikindustrien, især til hudpleje. Det er en bestanddel af nogle cremer, ansigtsmasker og skrubber. Mælkesyre bruges også til at konservere fødevarer, f.eks. grøntsager på glas, fordi det er antibakterielt og øger produktets holdbarhed. Sidst, men ikke mindst, bruges det i tekstilindustrien til at modificere stivelsen i spundne fibre eller som en komponent i nogle klæbemidler. Det er derfor et stof med en bred vifte af anvendelsesmuligheder.