Mælk
Andre navne: mælk
Score for skade: 1 (Naturlige stoffer)
Mælk er en af de ældste og mest alsidige fødevarer, som menneskeheden indtager. Dets andre navne på verdens sprog er mælk, leche, lait, latte eller Milch. Denne hvide væske kommer primært fra hunpattedyr i perioden efter fødslen og er primært beregnet til at give næring til deres unger. I dag er mælk dog en populær kilde til fedt, proteiner, vitaminer og mineraler for folk i alle aldre. Den grundlæggende mælketype, vi indtager, er komælk, men gedemælk, fåremælk og plantebaserede mælkeerstatninger fremstillet af nødder, soja eller ris anvendes også i stigende grad.
Mælk, med dens næringsværdi og specifikke egenskaber, bruges i mange fødevarer. Et af de mest kendte produkter, hvor mælk anvendes, er yoghurt. Yoghurt anses for at være meget sundt og hjælper fordøjelsen på grund af de probiotiske kulturer. Et andet vigtigt produkt er de forskellige typer ost, fra hårde eller halvhårde til bløde og blåskimmeloste. Ost er en vigtig del af mange kulinariske traditioner rundt om i verden. Mælk bruges også til at lave smør, fløde, flødeskum, mælkedrikke og is. I det søde køkken bruges mælk som en grundlæggende ingrediens til fremstilling af f.eks. buddinger, cremer, shakes eller mælkechokolade. Kondenseret mælk og mælkepulver er også meget populære. Når det gælder drikkevarer, er mælk en vigtig ingrediens i f.eks. latte-kaffe eller chokoladedrikke. Mælk spiller derfor en uundværlig rolle i vores kost og er grundlaget for mange populære fødevarer og drikkevarer.